Kun je doortrainen met pijnklachten?
Fysiotherapie Sportief 90 legt het uit.
Hard trainen gaat helaas soms gepaard met blessures. Bij het optreden van pijnklachten zien we veel mensen volledig stoppen en “rust te nemen”. Dit hoeft niet altijd! Rust roest immers.
Maar hoeveel pijn is teveel en wanneer is het raadzaam om te stoppen? Hieronder een aantal vuistregels en tips om je op weg te helpen.
Pijn breng je in kaart door de pijn tussen de 1 en 10 te schalen, waarbij 1 de minst mogelijk voorstelbare pijn is en 10 de meest mogelijk voorstelbare pijn is.
Over het algemeen is trainen met pijn tussen de 2 en de 3/4 geaccepteerd voor de meeste klachten. Bij pees klachten die al wat langer bestaan is het in sommige gevallen mogelijk om te trainen met een pijnschaal 5.
Bij overbelasting treden de klachten over het algemeen geleidelijk aan in enkele weken op. Denk hierbij aan milde pijn of ongemak tijdens of na het trainen of bijvoorbeeld stijfheid na het trainen die niet past bij normale spierpijn.
Traumatische blessures kennen een acuut en vaak redelijk tot zeer pijnlijk moment. Denk aan een acute scherpe/stekende pijn, het optreden van zwelling/verkleuring of grijpen naar het aangedane lichaamsdeel op het moment van ontstaan.
Bij overbelasting is met enige pijn door trainen voor 3 weken, om te zien of het afneemt, in de meeste gevallen te doen. Langer aankijken werkt vaak niet.
Bij traumatische klachten is dit of “het even aankijken en rust nemen” absoluut af te raden wanneer dit niet onder begeleiding gedaan wordt of dit nieuw en onbekend voor je is. In dit geval is het raadzaam om direct contact op te nemen met de fysiotherapeut.
Als je traint met pijn nemen de klachten soms toe na het trainen. De 24 uur regel is er om te bepalen of je goed bezig bent geweest of toch teveel hebt gedaan. De regel is dat de pijn iets toenemen, maar wel weer moet zakken naar aanvang niveau. Als dit niet het geval is moet je de volgende keer minder doen in de training als de klachten weer zijn afgezakt. Doe bijvoorbeeld minder series, herhalingen of rondes. Werkt dat niet, breng dan de gewichten omlaag.
Natuurlijk moet je klachten wel overgaan, ook als je ervoor kiest om door te trainen met pijnklachten. Het toenemen, gelijk blijven of afnemen van je klacht in de tijd noemen we het beloop. Je mag in de meeste gevallen verwachten dat als je goed met je klacht omgaat, deze afneemt en je verbetering gaat zien binnen 3 – 4 weken. In veel gevallen gebeurt dit gewoon. Gebeurt dit niet, of gebeurt dit eerst een paar weken wel en dan niet, dan werkt langer aankijken vaak niet. Neem dan contact op met de fysiotherapeut om je klacht te laten beoordelen.
Als je toch ervoor kiest om het lichaamsdeel met de blessure voor een periode met rust te laten. blijf dan wel doortrainen of sporten met alternatieve activiteiten. Richt je bijvoorbeeld op meer skill training of het onderlichaam als je schouder overbelast is. Maar zorg ook hier dat je niet langer rust dan 3-4 werken. Zorg daarna weer voor een opbouw.
Als mensen pijn ervaren stoppen ze vaak volledig met het uitvoeren van sport, omdat de meeste mensen denken dat er schade ontstaat. Dit is vaak niet het geval! Onderzoeken hebben laten zien dat pijn niet gelijk staat aan schade en andersom.
Hopelijk kun je hiermee aan de slag en je training gerust doorzetten! Het is in de basis wel raadzaam om je laten informeren door een professional. Een fysiotherapeut kan je hiermee helpen. Mocht je je snel willen laten informeren over jouw persoonlijke situatie maak dan gelijk een afspraak.