Tips om rugklachten te voorkomen
Wat kun je doen om rugklachten te voorkomen?
Heel veel mensen hebben weleens last van rugpijn. De rug wordt dan ook vaak als zwakke plek gezien, dat is niet zo vreemd: de rug draagt ongeveer 2/3 van ons lichaamsgewicht.
Ongeveer 80 procent van alle volwassenen krijgt wel eens met rugklachten te maken. Bij het grootste deel gaat het dan om zogenoemde aspecifieke rugklachten. Dit zijn rugklachten die geen aanwijsbare oorzaak hebben. Vaak spelen hierbij verrekkingen van banden of spieren een rol.
Rugklachten zijn meestal het gevolg van verkeerde belasting. Pijn kan ontstaan doordat je meer tilt dan je rug kan verdragen. Hoeveel je kunt tillen, verschilt natuurlijk per persoon.
Ook het eenzijdig en statisch belasten van je rug kan tot pijn leiden. Dat betekent dat er langdurig een geringe kracht wordt uitgeoefend op je rug. Zeker als je in een verkeerde houding staat tijdens het tillen of als het gewicht niet gelijk verdeeld is. Ook kan er rugpijn ontstaan door onderbelasting. Rust roest, dat geldt ook voor je rug.
Slechte doorbloeding ontstaat door zittend werk of weinig beweging. De spieren die je wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de ruggenwervels zelf worden stijf en er treedt eerder botontkalking op.
Ten slotte bestaat er nog een fenomeen dat we psychische of emotionele overbelasting noemen. Overbelasting van je rug kan dan ontstaan doordat je niet goed in je vel zit en hierdoor je spieren continu aangespannen zijn.